25 JAAR AMPZING GENOOTSCHAP

In 2023 bestond het Ampzing Genootschap 25 jaar. Een bijzonder jaar met veel  activiteiten, een boek, een ceedee en speciale voorstellingen.

Op deze pagina belichten wij, in willekeurige volgorde, de hoogtepunten alsmede belangrijke momenten uit de afgelopen 25 jaar.

Iedere donderdag, beter bekend als Throwback Thursday, wordt deze pagina aangevuld.

Enjoy!


EXPOSITIE 15 JAAR 

Het 15-jarig bestaan van het Ampzing Genootschap werd gevierd met een grote overzichtstentoonstelling in de stadsbibliotheek Haarlem. De officiële opening werd verricht door Boudewijn de Groot.


AMPZINGBOEK

In 2009 kocht het Ampzing Genootschap  een exemplaar van Beschryvinghe Ende Lof Der Stad Haerlem uit 1628.

Met dank aan antiquariaat de Vries en de Vries.


EEN HAARLEMSE JONGEN OP HET CARILLON

Zaterdag 3 oktober 2016 speelde stadsbeiaardier Rien Donkersloot samen met het Ampzing Genootschap het lied IK BEN EEN HAARLEMSE JONGEN (J. C. Stolwijk). 

Rien op het carillon boven in de Bavotoren en het Ampzing Genootschap buiten bij het Ampzingbeeld op de Oude Groenmarkt. 

Het lied, geschreven in 1946, staat al jaren, dankzij voorzitter Joost Mulder, op de speellijst van het Ampzing Genootschap. 

3 oktober kwamen familieleden van Stolwijk uit heel Nederland naar Haarlem om de speciale uitvoering van het lied mee te maken. 

Ook de dochter van Stolwijk was daarbij.


AMPZING SKY HIGH

Dankzij het Ampzing Genootschap kreeg in 2010 Planetoïde 46513 de naam Ampzing. 


PARADISO

Maart 2003 speelde het Ampzing Genootschap in Paradiso te Amsterdam. 


AMPZING GENOOTSCHAPSAVONDEN

Sinds 1999 wordt  in café Koops aan de Damstraat te Haarlem iedere tweede dinsdag van de oneven maanden een Ampzing Genootschapsavond georganiseerd. Muziek, praatjes, leenwoorden en drank.


STEMPELAVONDEN

In 2015 en 2016 organiseerde het Ampzing Genootschap de Stempelavonden in restaurant Stempels. Talloze gastsprekers hielden hier een betoog over het overbodig Engels. Eén van de sprekers was Emile Roemer van de SP. Hij sprak over het taalgebruik in de politiek.


THÉ TJONG-KHING

Talloze bekende Nederlandse en Vlaamse kunstenaars leverden een bijdrage aan onze taalstrijd. Zo maakte Thé Tjong-Khing in 2005 deze prachtige illustratie voor de Kind Noch Cry Box.


COR BAKKER

In 2006 was het Ampzing Genootschap te gast in het tv-programma van Cor Bakker. Op de omloop van de Adriaan werden opnames gemaakt van de Ampzingliedjes ABN en SCHIETGEBED. Cor Bakker speelde mee op de piano.

ERFGOED

Eén van de uitgaven van het Ampzing Genootschap: De Kind Noch Cry Box werd in 2009 genomineerd als mooiste uitgave van dat jaar. Alle genomineerde titels werden tentoongesteld in de prachtige Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen. Het Ampzing Genootschap was bij de presentatie aanwezig en speelde een aantal liederen.


RIJNSBURG en CHRISTEN-PROTEST
In 2008 speelde het Ampzing Genootschap op het marktplein in Rijnsburg. Een maand voor het optreden was er in de gemeenteraad aldaar ophef over de tekst van ons lied WORST ZIJN. De Christelijke partijen wilde niet dat wij dat lied zouden spelen. Leverde uiteindelijk veel aandacht op en het hele marktplein zong luidkeels mee.


SLAAPKAMERPROTEST
In 2009 verzorgde het Ampzing Genootschap een nachtoptreden vanuit een slaapkamerwinkel op de Cruquius woonboulevard. Het optreden was rechtstreeks via internet te volgen. 


Kind Noch Cry

Voor de Kind Noch Cry Box besloot Eric J. Coolen een keer zelf geen illustraties te maken. In plaats daarvan vroeg hij 12 illustratoren een leenwoordillustratie te leveren. Het werd een prachtige verzameling kunstwerken. O.a. van Gerrit van Dijk, Joost Veerkamp, Joost Swarte, Thé Tjong Khing, Jesse van Muylwijck.

De illustraties/box werden gedrukt en vormgegeven bij/door Excelsior.


SCHOOLBOEKEN
Sinds 2010 staat het Ampzing Genootschap in diverse Vlaamse schoolboeken. Zo is ons lied Hupsakee onderwerp in één van de Netwerk-taalwerkboekopdrachten. De Belgen zijn toppers!

AMPZINGBEELD

In 2006 kreeg het Ampzing Genootschap toestemming een bronzen borstbeeld van Samuel Ampzing te maken en te plaatsen. Het beeld werd gemaakt door Ampzinger Eric J. Coolen en staat op de Oude Groenmarkt aan de voet van de Grote of st. Bavo. De onthulling werd verricht door koster Henk Soetens en wethouder Chris van Velzen. Het eerste exemplaar van het boek dat bij het beeld verscheen werd uitgereikt aan stadsgids Thon Fikkerman.

Het Ampzingbeeld werd mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Jan Rosekrans.


AMPZINGLIED OP CD VAN ROB DE NIJS 

 Ampzingers Bies van Ede en Eric J. Coolen schreven in 2007 op verzoek van Boudewijn de Groot en Anja Bak een lied voor de onthulling van het Lennaert Nijghbeeld. In 2014 nam Rob de Nijs het lied, onder de titel De Dichter En De Stad, op voor zijn cd Nieuwe Ruimte. 


AMPZING EN GERARD REVE

2 november 2009 verzorgde het Ampzing Genootschap de muzikale omlijsting bij de presentatie van de Reve-biografie (Nop Maas) in de Rode Hoed te Amsterdam. Georganiseerd door SLAA.


AMPZING BIG BAND

12 november 2007 vierde het Ampzing Genootschap haar muzikaal jubileum. 

Het Genootschap speelde versterkt met een groot orkest in de Philharmonie, haar swingendste (en niet meest swingende) liederen. Diverse bekende Haarlemmers verzorgden deze avond een gastoptreden. 

Burgemeester Bernt Schneiders baste een aantal liederen mee.


DRS. P

In 2004 schreef Drs. P het onderstaande puntdicht voor het Ampzing Genootschap.


AMPZING BROODKAST

7 jaar lang had het Ampzing Genootschap een rechtstreeks radioprogramma bij Haarlem 105: De Ampzing Broodkast. 5 jaar onder regie en presentatie van Ziggy Klazes en Marc van der Aart.


VLAAMSE STANDAARD

Talloze Nederlandse en Vlaamse kranten en tijdschriften schreven en schrijven over het Ampzing Genootschap. Een willekeurig voorbeeld: 2012 de Vlaamse Standaard.


IERSE AMPZING

In 2007 maakte de Ierse kunstenaar Jim Russell een illustratie van Samuel Ampzing. Glasatelier Krieger maakte hier een prachtig glas-in-loodraam van. Het raam werd geplaatst in de Jopenkerk en is daar nog altijd te bewonderen.


VLAAMSE TIJGERS

De afgelopen jaren speelde het Ampzing Genootschap diverse malen samen met les Tigresses Rouges uit Gent. Ook dit jaar weer! 9 en 10 april. Kijk bij Agenda voor meer informatie.

AMPZING ZIET HET LICHT
op 5 maart 2009 werd het Ampzingbeeld op de Oude Groenmarkt officieel in het licht gezet door Haarlem Lichtstad.
Het Ampzing Genootschap speelde na de onthulling/ontsteking het lied Haarlemse Jongen.


John Broekhuis

Onlangs overleed John Broekhuis. John was een aantal jaren nauw betrokken bij het Ampzing Genootschap. Een inspirerende man. Vol humor. Dat ook.
Hij was de man die de Ampzing Big Band gestalte gaf. De Big Band speelde voor het eerst tijdens ons jubileumconcert in de Philharmonie. Daarnaast organiseerde hij het concert: Er Komt Een Dominee Voorbij. Ampzing speelde daar samen met het Strijk En Zet-ensemble.

John's lied Meisje Kom Me Halen stond jarenlang op onze speellijst. We zullen het binnenkort weer spelen. Als eerbetoon. De tijd raast.


PRINSES

In 2009 kreeg het Ampzing Genootschap een bezoek van prinses Laurentien. Zij wilde alles weten over onze taalstrijd. Leuke ontmoeting. En ja, ze wilde alle Ampzingboeken hebben.


VLAAMSE CONNECTIE 
Het Ampzing Genootschap houdt van Vlaanderen en Vlaanderen van het Ampzing Genootschap. We treden er al jaren op. O.a. in Brussel, Antwerpen, Oudenaarde, Hasselt en natuurlijk Gent. Regelmatig vragen wij ook Vlaamse artiesten met ons in Haarlem op te treden. O.a Herman Brusselmans, Johan Verminnen, Tuur Florizoone en David Troch. Het meest traden wij op met les Tigresses Rouges. Binnenkort weer. Hier een paar plaatjes uit 2014 t/m 2018.